Mantenim una conversa llarga amb Javier Escandell en la que sense pèls a la llengua parla del vi eivissenc i del sector del vi en general.

Javier Escandell Ferrer (Sant Jordi, 1967) s’ha nodrit al llarg de la seua vida d’aficions que tenen molt a veure amb l’educació francesa que va rebre a Eivissa. De jove va practicar el ciclisme, va llegir centenars de còmics i va caure captiu dels vins de Borgonya o Bordeus. Tot i que ja fa temps que va aparcar la bicicleta, la dèria per l’esport no l’ha perdut: va ser president del Club Voleibol Eivissa durant una dècada i va aconseguir pujar-lo fins a la màxima categoria. Però la gran empresa de la seua vida ha estat Enotecum, el negoci que va obrir fa vint anys amb Belén Tur, la seua dona. Ara també hi treballen les dos filles: Diana i Marina. Entre tots gestionen molt més que la xarxa més important de botigues especialitzades en vi d’Eivissa i Formentera. Enotecum és un node on es combina la distribució, la importació, la prescripció i, sobretot, la formació. Perquè quan l’empresa de Javier i Belén va començar a funcionar, la restauració i el vi eren territoris aliens a les Pitiüses. Molts els hi atorguen el mèrit d’haver unit aquests dos mons. De tota aquesta evolució i de moltes més coses parlam amb Escandell a la seu central d’Enotecum, situada al polígon de Can Bufí. En aquesta botiga i la nau adjunta s’emmagatzemen més de 3.500 referències, unes 200.000 ampolles en total. Mentre posa a la sessió de fotos que completa l’entrevista aguantant una d’aquestes ampolles, Escandell, que tot i passar els cinquanta no ha perdut el torrent d’il·lusions que acompanya a la infantesa, desvetlla un dels seus somnis per complir: «M’encantaria fer un còmic que explicàs la història del vi».

–Al vídeo que vau gravar per a celebrar el vostre vintè aniversari expliqueu que no va ser fàcil posar dempeus Enotecum.

–Ara, quan te’n recordes dels inicis, sembla una cosa simpàtica. Però va costar moltíssim! Era molt més que la nostra feina. Va ser una inversió que implicava moltes famílies que hi estaven connectades. De vint-i-sis empleats que som ara, onze som família directa entre germans, cunyats, filles i cosins. Estàvem totalment hipotecats quan vàrem començar. Fins que van passar deu anys no podíem saber que no ens havíem equivocat. Potser Eivissa no estava preparada per un negoci com Enotecum i no ens adonàvem. Nosaltres vam apostar per treballar amb cellers petits que no et canvien la terrassa del teu restaurant si compres els seus vins. Al principi s’havia de fer molta feina aquí per a vendre una botella. Ràpidament constatàrem que el client, si no en sap, sempre comprarà la botella d’un preu més baix. És lògica bàsica de comerç. S’havia d’ensenyar el client i, per això, els cursos de formació començàrem des del minut ú. Al principi facturàvem més d’aqueixos cursos que de la venda de vi. La gent en volia aprendre! Això ens va donar tranquil·litat als moments més durs perquè vèiem que hi havia un públic a l’illa que ens feia cas. Ara és impensable trobar un restaurant de cert nivell a Eivissa que no tingui mínim a una persona especialitzada o que entengui de vi. Això del vi és un idioma: ara anam a vendre a qualsevol negoci de restauració i parlam amb un interlocutor que ens entén, que sap que els vins que oferim no són iguals que els d’alta producció. Ja no necessitam usar el traductor de Google a l’hora d’explicar que no és el mateix fer deu milions de litres de vi que només cinc-mil botelles!