Amb 20 anys d’història, aquesta empresa que va començar com un somni, aconsegueix posar en valor el vi eivissenc i també apropar a l’illa els vins d’arreu del món.

La passió pel vi va motivar a Javier Escandell i la seva dona Belén Tur a fer realitat el seu somni: obrir una botiga especialitzada en vi a Eivissa. Des de l’inici aquest projecte va néixer amb la vocació d’apropar la cultura del vi a Eivissa i Formentera i ser un espai d’aprenentatge on conèixer les novetats del món vinícola.

Ara és una empresa familiar amb quatre botigues. Al Polígon de Can Bufí, la seu central, a Vila, a Santa Eulàlia i a Formentera i amb més de 1.200 referències per triar i remenar de vins eivissencs i de la resta del món. L’any 2002 van fer el salt a la distribució i en paral·lel a la venda de vins, ofereix formació i tastos per seguir difonent la cultura del vi a les Pitiüses.

En 2001 va néixer Viniterraneus, una fira de vi creada amb la il·lussió de reunir a grans bodeguers a les Pitiüses. Alternant un any a Eivissa i un a Formentera, en l’última edició a Eivissa el 2017 hi havia 150 bodegues i més de 4000 assistents.

A mesura que anava passant el temps, la família Escandell va veure com cada vegada hi havia més gent que a més de comprar vi, també entrava a la botiga per assessorar-se, per preguntar i fins i tot per demanar com podien millorar el vi que feien.

Eivissa històricament és terra de vins però no va ser fins als anys 90 que es van crear un parell de cellers disposats a tornar a donar vida a algunes vinyes que o bé s’utilitzaven per fer vi per consum propi, o simplement estaven deixades de la mà de Déu.

Enotecum ha crescut amb el vi eivissenc, i potser fins i tot també l’ha fet créixer. El que sí està clar és que ha deixat la seva empremta i per això són un dels responsable entre d’altres, del Concurs de Vi pagès de Santa Eulàlia que en l’última edició va comptar amb la participació de 35 vins.

A més d’impulsar la cultura del vi pagès Eivissenc també promouen la formació per professionals i amants del vi. Impulsat per Javier Escandell, cada dos anys organitzen un curs de sommelier de dos mesos on porten referents del món del vi de tota Espanya per la formació.

Per celebrar aquests 20 anys de vida, Enotecum va realitzar aquest vídeo que resumeix com es transforma la passió pel vi en un gran projecte empresarial.

Fuente: http://elmon.cat/vadevi/balears-vadevi/actualitat/enotecum-passio-pel-vi-1998